Healthy 2 Surgery

Fit in = Fit out

Het beweegprogramma is voor u op maat gemaakt.
Hiermee bereidt u zich zo goed mogelijk voor op uw operatie.

Programma

Healthy-2-Surgery

Het “Healthy-2-Surgery” programma is bedoeld om uw gezondheid rondom de geplande hart- en/of aortaoperatie te verbeteren. Dit programma is opgezet voor alle volwassen patiënten die een geplande openhart- en/of aortaoperatie ondergaan in Het Leids Universitair Medisch Centrum.

Het is een nieuw samenwerkingsverband tussen de afdelingen Cardiologie, Thoraxchirurgie, Intensive Care, Anesthesie, Fysiotherapie, Geriatrie, Leefstijlpoli, BOX Office en de Diëtiek van het Leids Universitair Medisch Centrum en in zeer goede samenwerking met Basalt Revalidatie.

Gedurende de gehele patiëntenreis (voor, tijdens en na de operatie) staat uw lichamelijke en geestelijke gezondheid centraal voor ons. 

Begeleiding Cardiothoracaal Chirurgie Zorgpad Hartoperatie.info
Physitrack Screenshots Ctc Zorgpad Hartoperatie.info

Uitgangsconditie

Fit in = Fit out

Uw fysieke en mentale gezondheid is van belang voor de operatie zelf, maar ook voor de periode na de operatie. We weten dat een betere conditie vóór de operatie leidt tot betere uitkomsten van de operatie. Met andere woorden: ‘Als u beter de operatie ingaat, zult u er ook beter uitkomen (Fit in = Fit out).

Daarom willen we uw conditie vooraf aan de operatie verbeteren door een conditieverbeteringsprogramma, een zogenaamd ‘prehabilitatieprogramma’. In dit programma staat u als patiënt centraal. Tijdens de wachttijd tot aan de operatie gaan we uw fysieke en mentale conditie proberen zoveel mogelijk te verbeteren.

Het Healthy-2-Surgery programma bestaat uit

Bewegingsprogramma

Met handboek en beweeg-app (met praktische oefeningen om te bewegen).

De BOX

Hierin zit digitale thuismeet apparatuur voor uw bloeddruk, hartslag, hartfilmpje, stappenteller, zuurstofspiegel en thermometer.

Vragenlijsten

Over uw mentale en sociale situatie, voeding en leefstijlgewoonten zoals bewegen, roken en alcoholgebruik.

Afgestemd

Bewegingsprogramma

Het beweegprogramma is door uw cardioloog op uw huidige conditie afgestemd. Met het beweeghandboek en de beweeg-app (Physitrack app) krijgt u oefeningen aangeboden. Door het doen van de oefeningen blijft u in beweging en blijft uw conditie op peil. De fysiotherapeut zal zo nodig de zwaarte van de oefeningen aanpassen. Ook kan hij/zij de oefening uitleggen als u deze niet begrijpt.

The Box Office Ctc Zorgpad Hartoperatie.info
Logo The Box 600

Thuis meten

De BOX

Naast dit beweegprogramma, zullen we een BOX uitdelen aan u. In deze BOX zitten enkele thuismeetapparaten (bloeddrukmeter, smart horloge, stappenteller, thermometer, saturatie meter en weegschaal).

Met deze thuismetingen krijgt u meer controle en inzicht in uw gezondheid. Daarnaast worden deze metingen digitaal verstuurd naar uw patiëntendossier, hiermee kunnen we u beter begeleiden vanuit het ziekenhuis.

Deze apparatuur is overigens geen vervanging voor medisch advies of de diagnose van uw arts. Heeft u spoedeisende klachten, dan moet u 112 bellen. Heeft u gezondheidsklachten en maakt u zich zorgen, dan kunt u contact opnemen met de Polikliniek Hartziekten.

De beste voorbereiding

Vragenlijsten

De toegestuurde vragenlijsten geven ons inzicht over uw fysieke, mentale en sociale situatie, maar ook over uw leefstijlgewoonten. Dit helpt ons om eventuele angsten of depressieve gevoelens rondom de operatie op te sporen, maar ook wensen en verwachtingen beter te kunnen oppakken.

Man Op Pad Transparant 2
Revalidatie Direct Na Operatie Cardiothoracaal Chirurgie Zorgpad Hartoperatie.info

Tijdens de ziekenhuisopname

En na ontslag

Naast dit conditieverbeteringsprogramma voorafgaand aan uw operatie, willen we met ons “Healthy-2-Surgery” programma uw zorg tijdens de ziekenhuisopname en na ontslag verder verbeteren. Binnen dit programma werken meerdere specialismen nauw met elkaar samen om de zorg te verbeteren.

We proberen bijvoorbeeld om u zo kort mogelijk afhankelijk te laten zijn van de beademingsapparatuur.  Maar ook nog sneller gaan bewegen op de intensive care en thorax afdeling, gaat u helpen. Daarnaast hebben we een speciale fysiotherapieruimte ingericht om u op de afdeling thoraxchirurgie snel in goede conditie te krijgen.

Wij zijn er voor u!

Bon voyage!

Indien u klaar bent om naar huis te gaan, bieden we bij dit programma ook een vervroegd poliklinisch revalidatietraject aan bij Basalt Revalidatie. Daarnaast zal er ook in de thuissituatie weer aandacht zijn voor uw digitale thuismetingen met de BOX. De metingen kunnen ons helpen om eventuele complicaties of problemen eerder te ondervangen.

Tot slot, zullen we de beweegadviezen en beweeg-app tot 12 maanden na de operatie doorzetten.

In deze gehele patiëntenreis staat u zelf centraal en bundelen wij als behandelaren de krachten om u zo goed mogelijk te helpen tijdens alle fasen rondom de operatie, zowel op fysiek als op psychosociaal vlak. Uw wensen en verwachtingen zullen we meenemen in deze reis. Bon Voyage!

Ontslag Ctc Zorgpad Hartoperatie.info
Scroll to Top