FAQ

Veelgestelde vragen

Staat uw vraag er niet bij? Neem contact met ons op!

Vragen vóór de operatie

Wat moet ik doen bij klachten voor de operatie?

Heeft u klachten van pijn of druk op de borst en bent u bekend met vernauwingen in uw kransslagaders? Als u een NTG-spray heeft kunt u deze hiervoor gebruiken. Blijven de klachten na enkele minuten nog steeds bestaan? Ondanks dat u rust en/of u de spray voor onder de tong heeft gebruikt? Bel dan 112.

Wordt u binnenkort aan uw hart of hartklep geopereerd en merkt u dat de uw klachten toenemen? Wordt u bijvoorbeeld meer kortademig of benauwd, krijgt u dikkere benen of komt u aan in gewicht? Neem dan contact op met uw behandeld cardioloog. Als de klachten acuut/plotseling komen, raden wij u aan om de huisarts/huisartsenpost of 112 te bellen.

Hoe lang is de wachtlijst?

Hoe werkt de Physitrack app?

Hoe werkt de Box? Wie moet ik hiervoor contacteren?

Vragen rond de operatie

Wat gebeurt er bij een openhartoperatie?

Wat er gebeurt is afhankelijk van de soort operatie die u moet ondergaan. Op de site vindt u meer informatie:

Hoe lang blijf ik opgenomen in het ziekenhuis?

Hoe lang gaan de bypasses mee? Hoe lang gaat de nieuwe hartklep mee?

Hoe lang duurt de pijn na een openhartoperatie?

Vragen na de operatie

Klachten

Wat moet ik doen bij klachten na de operatie?

Als u klachten heeft in de eerste 2 weken, nadat u met ontslag naar huis bent gegaan, neemt u in de eerste twee weken contact op met de afdeling thoraxchirurgie van het LUMC, telefoon nummer 071-5262624.

Voor wondproblemen neemt u altijd contact op met de afdeling thoraxchirurgie. Bent u al bij uw eigen cardioloog of verpleegkundig specialist geweest dan neemt u voor alle problemen en vragen behalve wondproblemen contact met hen op.

Voor LUMC patiënten zal na het eerste gesprek met de verpleegkundig specialist hij/zij uw aanspreekpunt zijn. Hiervoor kan u mailen naar de hartpoli: hartpoli@lumc.nl. Er wordt dan een belafspraak ingepland.

Zijn er acute klachten of buiten kantooruren? Neem dan contact op met de huisarts/huisartsenpost of 112.

De wond lekt wat moet ik doen? Ik merk dat de wond op mijn borst of op mijn been niet goed heelt, wat kan ik het beste doen?

Ik heb het gevoel moe of lusteloos te zijn? Kan dit?

Ik merk dat ik dikkere benen heb, ik merk dat mijn gewicht toeneemt, ik merk dat ik kortademig/benauwd ben. Wat moet ik doen?

Mijn hartslag is erg snel en onregelmatig, wat moet ik doen?

Algemene vragen/leefregels

Na hoeveel tijd mag ik weer autorijden of fietsen?

Wanneer mag ik vliegen na mijn openhartoperatie?

Wanneer mag ik me laten vaccineren?

Mag ik op mijn zij liggen na de operatie?

Hoeveel kilo mag ik tillen en na hoeveel tijd?

Moet ik op mijn voeding letten rondom een openhartoperatie? Wat mag ik eten voor en na de operatie?

Het is belangrijk dat u na de operatie gezond eet. Probeer voldoende eiwitten (bijvoorbeeld kwark), groente en fruit te eten. Vermijd zout eten. Dit zorgt ervoor dat u een hogere bloeddruk krijgt en maakt het zwaarder voor uw hart. Dit willen we voorkomen.

De eerste tijd na de operatie mag u niet lijnen/diëten, uw lichaam heeft voldoende bouwstoffen nodig om te herstellen. U kunt wel op uw voeding letten en bewuste keuzes hierin maken.

Veel handige tips en uitgebreide informatie vindt u op onderstaande websites:

Waarom is voeding zo belangrijk?

Voeding in combinatie met voldoende beweging is belangrijk in zowel de voorbereiding op uw operatie als in de periode daarna. Als u tekorten heeft in uw voeding, door bijvoorbeeld een verminderde eetlust kunt u afvallen en zelfs ondervoed raken. Ondervoeding zorgt voor een afname van de spiermassa, een langer durend herstel na operatie, een verminderde weerstand en wonden genezen minder snel. Probeer daarom uw gewicht zo gelijk mogelijk te houden zowel vóór als de eerste 3 maanden ná uw operatie. Ga dus niet lijnen/diëten. Uw lichaam heeft voldoende bouwstoffen nodig om te herstellen. Wel kunt u op uw voeding letten en bewuste keuzes hierin maken. Zorg ervoor dat u voldoende eiwitten, energie (calorieën) vitamines en mineralen gebruikt. Daarnaast is het belangrijk zout eten te vermijden. Dit zorgt ervoor dat u een hogere bloeddruk krijgt en maakt het zwaarder voor uw hart. Dit willen we voorkomen. Hieronder vindt u uitleg en praktische tips!

Eiwit

Eiwit is een bouwstof die belangrijk is voor de genezing van de operatiewond, het behouden van de spiermassa en/of het verbeteren van de voedingstoestand. Een goede voedingstoestand is belangrijk voor een goed herstel na uw operatie. Daardoor is de eiwitbehoefte voor en ook de eerste 2-3 maanden na uw operatie bijna twee keer zo hoog als gebruikelijk. Na het herstel is het gebruik van extra eiwit niet meer nodig.

Eiwitrijke producten zijn kaas, melkproducten, vleeswaren, vlees, vis, ei of vleesvervangers. In plantaardige producten zoals aardappelen en brood is ook eiwit aanwezig, maar in een kleinere hoeveelheid. Hieronder vindt u een eiwittabel met de hoeveelheid eiwit van een aantal voedingsmiddelen. Door middel van deze getallen kunt u een indruk krijgen van uw eigen eiwitinname.

De hoeveelheid eiwit die u nodig heeft is onder andere afhankelijk van uw lichaamsgewicht. U wordt geadviseerd om dagelijks ongeveer 1,2 – 1,5 gram eiwit per kg gezond lichaamsgewicht te eten. Bijvoorbeeld u weegt 80 kilo, dan heeft u tussen de 95 en 120 gram eiwit nodig. Als u veel overgewicht hebt kunt u uitgaan van een gewicht dat past bij een BMI van 27. Bent u tussen 1.60- 1.70 meter is dat ongeveer 73 kilo, bent u tussen de 1.70 en 1.80 meter is dat ongeveer 82 kilo en bent u tussen de 1.80 en 1.90 meter is dat ongeveer 92 kilo

Praktische adviezen voor eiwitrijke voeding
  • Probeer minimaal zes keer per dag iets te eten; drie hoofdmaaltijden en minimaal drie tussendoortjes. Kies als tussendoortje bij voorkeur voor een eiwitrijk product.
  • Beleg uw brood dik / dubbel met eiwitrijk beleg (kaas / vleeswaren / vis / ei / pindakaas ).
  • Kies bij voorkeur (naast koffie en thee) ook voor energie- en eiwitrijke dranken zoals volle melk, karnemelk, chocolademelk of drinkontbijt.
  • Kies een ruime portie vlees, vis, kip of vegetarische vleesvervanger bij de maaltijd.
  • Gebruik minimaal 3-4 porties zuivel (melk / yoghurt / vla / kwark) per dag.
  • Kies eventueel voor eiwitverrijkt brood / crackers / pasta (linzen/erwten pasta).
Eiwittabel
eiwittabel

Voedingsmiddelen die géén of heel weinig eiwit bevatten: fruit, appelmoes, groenten, aardappelen, rijst, pasta, bouillon, (ontbijt)koek, gebak, chips, boter, zoet beleg (m.u.v. pindakaas of notenpasta’s), limonade, frisdrank, vruchtensappen.

Energie

Het herstel na operatie kost extra energie van het lichaam. Deze extra benodigde energie kan worden aangevuld door inname van voeding. Wanneer de inname van voeding onvoldoende is, is er geen balans tussen de energie die via de voeding wordt ingenomen en de energie die door het lichaam wordt verbruikt. Hierdoor kunt u afvallen. Afvallen kan het herstel vertragen. Probeer daarom uw gewicht stabiel te houden tijdens de periode van wondgenezing.

Vitamines- en mineralen

Gebruik vitamine D volgens het advies van de gezondheidsraad, dit is voor vrouwen > 50 jaar 10 µg/dag en voor zowel vrouwen als mannen > 70 jaar 20 µg/dag. Daarnaast kunt u overwegen om tot de operatie dagelijks een multivitamine te gebruiken met maximaal 100% van de aanbevolen hoeveelheid vitamines en mineralen echter zonder vitamine K, bijvoorbeeld ‘Davitamon elke dag’ of een eigen merk van de apotheek.

Extra informatie vindt u op onderstaande website

Kan ik weer vrijen na mijn operatie?

Ik heb een afspraak bij de tandarts of mondhygiënist staan, moet ik extra antibiotica slikken rondom de afspraak/procedure/ingreep?

Scroll to Top