1.9 Pre-operatieve poliklinische afspraken

Stap Pre Operatief Poli Gesprek Anesthesioloog Hartoperatie Info

Op die dag wordt u door de arts-assistent of physician assistant gezien en lichamelijk onderzocht.

Heel belangrijk is dat u een recente uitdraai van de apotheek van uw medicijngebruik meeneemt.

Er volgt een lichamelijk onderzoek en we zullen vragen stellen over eventuele allergieën en uw algehele gezondheid en eerdere operaties.

Daarna volgt het gesprek met een thoraxchirurg. Deze zal u uitleggen welke operatie u zult ondergaan, wat u kunt verwachten en wat de risico’s van de ingreep zijn. De thoraxchirurg hoeft niet dezelfde te zijn die u uiteindelijk gaat opereren.

Pijnbestrijding

Na de operatie kunt u pijn krijgen op of rond de plaats waar u geopereerd bent. Dat is normaal. Wel is het belangrijk dat u dit vertelt aan de verpleegkundige of arts zodat er genoeg pijnstilling gegeven kan worden. Goede pijnstilling is belangrijk voor een goed herstel. Er zal regelmatig iemand bij u langskomen, maar daar hoeft u niet op te wachten. 

Voorbereiding van de operatie

Een goede nachtrust  

Het is belangrijk dat u op de dag van de operatie goed uitgerust bent. Misschien bent u zenuwachtig of houdt de vreemde ziekenhuisomgeving u wakker. In de meeste gevallen krijgt u voor de nacht om deze reden een slaaptablet.  

Nuchter blijven  

De operatie kan alleen plaatsvinden als u de uren ervoor ‘nuchter’ bent gebleven. Dat betekent dat u niets heeft gegeten of gedronken. Dit is om complicaties te voorkomen. 

Over het algemeen betekent dit dat u de avond voor de operatie vanaf 24.00 uur niet meer mag eten. 

Tenzij anders met u is afgesproken, mag u tot 2 uur voor de ingreep heldere vloeistof drinken. Dit is appelsap, water, thee (zonder melk) of aanmaaklimonade. Hiermee kunt u ook uw medicijnen innemen als dat nodig is. 

Medicijngebruik  

In de meeste gevallen moet u uw eigen medicijnen blijven gebruiken tot de operatie. De anesthesioloog bepaalt samen met cardioloog en hartchirurg wat u nog wel en wat u niet meer mag gebruiken.

Vrouwen die de anticonceptiepil slikken, kunnen deze blijven gebruiken. Alleen kunt u na de operatie tijdens de rest van de cyclus niet meer rekenen op volledige bescherming. Aanvullende anticonceptie, bijvoorbeeld het gebruik van condooms, is nodig.  

Sieraden, hulpmiddelen, make-up  

Vóór de operatie moet u alles wat u aan sieraden draagt af doen, dit geldt ook voor piercings in alle lichaamsdelen. Ook uw eventuele bril, contactlenzen, gebitsprothese of gehoorapparaat moet u achterlaten op de afdeling. In sommige gevallen kan het gehoorapparaat en/of bril meegegeven worden naar het operatiekamercentrum. Bijvoorbeeld als u zonder gehoorapparaat de anesthesioloog niet kunt horen.  

Make-up moet u verwijderen. Dit geldt ook voor nagellak, kunst- en gelnagels. De anesthesioloog wil namelijk de natuurlijke kleur van uw huid en nagels kunnen zien en moet het zuurstofgehalte in het bloed kunnen meten. Wij vragen u de dag van de operatie geen crèmes op uw gezicht en handen te gebruiken.  

Anesthesie

Uw hartoperatie vindt plaats onder algehele anesthesie. Algehele anesthesie noemen we ook wel narcose. Hierbij is uw hele lichaam verdoofd en bent u buiten bewustzijn. U merkt niets van de operatie en kunt er zich ook later niks van herinneren.

Het preoperatieve gesprek met de anesthesioloog is op de polikliniek, of als u al opgenomen bent, op de verpleegafdeling. De anesthesioloog stelt u een aantal vragen, geeft uitleg over de anesthesie en beoordeelt of u veilig anesthesie kunt ondergaan.

Apotheek

De apothekersassistente zal met u de medicatie doornemen.

Terug naar Het Zorgpad
Scroll to Top