2.7 Bewegen tijdens de opname

stap opname bewegen tijdens opname 2 hartoperatie info

Meer bewegen begint niet met vaker sporten, maar met minder zitten

Vroeger was het heel gebruikelijk; weken bedrust na een operatie. Ondertussen zijn we te weten gekomen dat dit niet goed is! U zult dus merken dat u na de openhartoperatie al snel weer uit bed komt. Dit begint al op de Intensive Care (IC), de fysiotherapeut komt langs, u wordt gestimuleerd goed rechtop te zitten en regelmatig ademhalingsoefeningen te doen.

Op de IC of op de afdeling begint u vervolgens met op het randje van het bed zitten. We proberen dit zo snel mogelijk. Het bewegen wordt gedurende de opname verder uitgebreid tot u over de gang loopt en zelf weer een trap oploopt.  Daarnaast is er een speciale fysiotherapie-ruimte ingericht om nog beter te kunnen laten revalideren, al in het ziekenhuis! Hierdoor sluit dit nog beter aan op de revalidatie buiten het ziekenhuis.

Rust roest!

De verpleegkundige en de fysiotherapeut kunnen u hierbij stimuleren en begeleiden. Vergeet echter niet dat uzelf hierin een belangrijke rol speelt! Door zoveel mogelijk zelf te doen, denk aan opfrissen, tandenpoetsen, regelmatig op te gaan zitten of een rondje te lopen over de afdeling werkt u aan Uw eigen herstel.

stap opname bewegen tijdens opname hartoperatie info
Terug naar Het Zorgpad
Scroll to Top